Ekrandaki Renkler ile Baskıdaki Renkler Neden Farklı Olur?

Genelde baskıyla pek alakası olmayanların ilk baskı denemelerinde yaptıkları hatalardan biridir. Şimdi sizlere ekran ve baskı materyali arasında oluşan renk farklılıklarının sebeplerini anlatacağız.

CMYK vs. RGB:

Pek çok baskı türünde baskı yöntemi olarak CMYK kullanılmaktadır. CMYK açılımı Cyan, Magenta, Yellow ve Key. Yani cyan (cam göbeği) magenta (pembe) yellow (sarı) ve key(anahtar renk) olarak da siyahın bulunduğu sitedir.

CMYK baskıda tasarımda yer alan tüm renkler renklerin karışımı ile elde edilir. Bilgisayar ekranda ise renklerin size yansıtılma teknonojisinde RGB kullanılmaktadır. RGB açılımı ile Red, Green ve Blue yani kırmızı, yeşil ve mavinin bulunduğu renk setidir. RGB de tüm renkler bu renklerin ve CMYK’den farklı olarak ışığın kullanımıyla elde edilir.

İki yöntemin arasındaki farklardan dolayı, renklerin sayıları ve tonları farklılık gösterir. İki yöntem arasındaki en temel fark ise RGB’de ışığın işe katılmasıdır. CMYK’de sadece boyalar ve pigmentler kullanılır. Bu bakımdan ekran ve baskıda aynı rengi yakalamak olası değildir.