Matbaacılıkta Kullanılan Kağıt Tipleri ve Özellikleri

Birinci Hamur Kâğıt Nedir?
İçeriğinde kullanılan selüloz miktarı çok ancak odun miktarı daha az olan 1. Hamur kağıtları genellikle antetli kağıt, broşür veya kitap baskısında tercih edilir. Kaliteli baskılar yapmak için son derece elverişlidir.

İkinci Hamur Kâğıt Nedir?
Kitap kâğıdı olarak 2. Hamur kâğıt kullanılır ve bu kâğıdın içeriğinde bulunan selüloz ve odun oranı birbirine neredeyse eşittir. Rengi tam olarak beyaz değildir. Kitap gibi ürünlerin baskısında fiyat avantajı nedeniyle  bu kâğıt tercih edilir.

Üçüncü Hamur Kâğıt Nedir?
Bileşimindeki odun miktarı selüloz miktarından fazladır, günlük hayatta saman kağıdı olarak adlandırılır. Düşük fiyatlı olmasına rağmen kaliteli baskı yapılamadığı için tercih edilmeyen bu kağıt türünün 54 ve 60 gr/m2’lik gramajları vardır.

Amerikan Bristol Kağıt Nedir?
Bir yüzeyi işlenmiş, parlak ve tam beyaz; diğer yüzeyi ise mat ve pürüzlü olan kaliteli bir kartondur. Genellikle kitap, defter, broşür kapaklarında kullanılan bu karton türünün arka yüzü renkli baskı için uygun değildir. Bristoller 180, 200, 225, 250, 300, 330, 350 ve 450 gr/m2’lik gramajlarda üretilir. Dayanıklılığı yüksektir ve dosya, kitap kapağı, broşür kapağı, ambalaj kutusu gibi çok farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Kuşe Kâğıt Nedir?
Ayrıca fotoğraf kâğıdı olarak da bilinen kuşe kâğıtlar, özel üretilen ve parlak, yarı parlak ve mat türleri olan kâğıtlardır. Broşür baskısında en çok tercih edilen kağıt türüdür. Yüzeyi tam beyaz olan kuşe kağıtlar ise renkli resimlerin baskısında en iyi sonucu verir. 80, 90, 115, 135, 170, 200, 250, 300 ve 350 gr/m2’lik gramajlarda üretilir.

Mat Kuşe Sıvama Kağıt Nedir?
Ağırlıkla metin içeren kitaplarda kullanılanılır, daha az yoğun ve ışığı yansıtmak yerine dağıtan türde kaplamayla üretilen kuşe kâğıt parlak kuşe kâğıda göre daha ucuzdur ve kuşenin, ışıkta göz yoran özelliği bu kâğıt türünde yoktur.800 gram kalınlığında basılan en kalın kâğıt türüdür. İki kartvizit kalınlığındadır ve oldukça dayanıklıdır. Bununla birlikte maliyeti daha yüksektir.


Aydınger Nedir?
Tasarımlarda farklılık yaratmak için kullanılan bu kağıt şeffaf buzlu cam görüntüsündedir ve davetiye gibi özgünlük gerektiren işlerde tercih edilir.Parlak yüzeyli ve yarı saydam aydınger kâğıdı, tamamen beyazlatılmış kimyasal selülozdan üretilir. Kullanıldığı yere ve amaca göre kalınlığı değişebilir. Serigrafi baskıda renk ayrımı için de kullanılır.

Kraft Nedir?
Geri dönüştürülmüş kağıtlardan elde edilmiş kraft kalın, pürüzlü ve selüloz renklidir. Davetiye, broşürler ve ambalajda tercih edilir.Normal kâğıt türlerinden daha kalın ve güçlü olan Kraft kâğıdının, kahverengi ve beyaz olmak üzere iki rengi vardır. Ayrıca emici özelliği vardır ve bu yüzden de ambalaj kâğıdı ve oto paspas kâğıdı olarak kullanılır.

Tuale Dokulu Kağıt Nedir?
Diğer ismi fantezi kâğıt olan tuale kağıtlarının yüzeyi kendiliğinden desenlidir.Fantazi kağıdından basılarak üretilen, üzeri dokulu ya da tırtıklı bir görünüme sahip kartvizit modelidir. Dokulu kartvizit, tuale kartvizit ya da fantezi kartvizit olarak isimlendirilmektedir. Genellikle tuale fantazi kartvizit baskılarda beyaz renk kullanılan sade tasarımlar tercih edilir. Özellikle kartvizit ve kataloglarda sıklıkla kullanılır.

Metalik Kağıt Nedir?

Metalik Kağıt ismini dokusunun ve görüntüsün metalik gibi olmasından alır. Birçok rengi ve gramajı farklı türü olmakla beraber bu kağıtlar genelde gündelik işlerde kullanılmaz.