Selefon (Kaplama) Nedir?

Selefon, Parlak selefon ve  mat selefon özellikte olmak üzere nem , yağ, gres, oksijen ve bakterilere geçirgenliği düşük olan selüloz maddeden yapılmış şeffaf bir film malzemedir.
Matbaa ürünlerine gereksinim duyan kullanıcıların merak edeceği sorulardan bazıları Baskıda Selefon Nedir? Selefon Türleri Nelerdir? Selefon ne işe yarar? selefon hangi baskı ürünlerinde uygulanır? Kartvizit üzerine baskıda Selefon uygulanır mı? Kartvizit üzerine baskıda Selefon uygulama türleri nelerdir? Selefon uygulama işlem basamakları nasıldır? Selefon çeşitleri nelerdir? Selefon uygulaması yapılması tercih edilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? bu soruların açıklanması gereksinim halini alır.
Bu terimi kartvizit, kart, kartpostal, kitap ayıracı, oyun kartları vb. Basılı ürünleri https://www.baskiadam.com web sitemizden ihtiyaçlarınızı karşılarken sık sık görmüşsünüzdür. Bu blog yazımızda kafanızdaki soruları cevaplandırmak ve sizleri baskı sonrası uygulanan selefon kaplama hakkında bilgilendirmek istedik. iyi okumalar..

Peki selefon nedir, ne işe yarar, hangi baskı ürünlerinde uygulanır ?

Selefonun en belirgin özelliği, dayanıklılık arttırarak kağıdın üzerine başka bir plastik veya kimyasal ile kaplanarak korunur. Aynı zamanda görsel olarak da ambalaja katkıda bulunur.

Selefon, bir laminasyon(kaplama) baskıda kullanılan karton ya da kağıt gibi malzemelerin işlemden sonra üzerine ince bir tabaka şeklinde kaplanmakta olan ince şeffaf bir tabakadır. İnce ve şeffaf bir ürün olduğu için malzemenin görselliğini etkilemez. Aksine malzemeleri korumak için üzerine kaplanan bir madde olmaktadır. Selefon, nem, gres, yağ ve oksijen geçirgenliği düşük olan selülozdan yapılmaktadır ve hammaddesi selülozdur.

Baskıda selefon, baskı yapılan ürünlerin üzerine korumak maksatlı kaplanan şeffaf bir filmdir. Selefon baskı malzemelerinin görsellerini etkilemez aksine malzemeleri koruyucu bir görev üstlenir.

Baskı sonrası bir işlem olan selefon broşür baskı, kartvizit baskı, katalog baskı, dergi baskı gibi bazı işlerin ön, arka veya her iki yüzeyine uygulayabildiğimiz hem estetik hem de dayanıklı olabilmesi için su ve güneş ışınlarından etkilenmemesi için baskı sonrası uygulanan işlemdir.

Selefon, hem kullanılan ürünün ömrünü uzatmaktadır. Hem de bu ürünlere ek olarak kullanımlar içerisinde daha kurumsal bir standart sağlayabilmektedir.

Selefon uygulama işlem basamakları nasıldır?

Tasarım ve baskısı bitmiş olan karton veya kağıtlar selefon makinesinde lamine edilir. Bu işlem bobin halinde makineye takılan selefon malzemesinin tutkal veya ısı yardımıyla kağıda yapıştırılması ile yapılır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kâğıt üzerine uygulanan parlak veya mat selefon film tabakası ışığı kâğıttan daha farklı bir şekilde yansıtması sebebiyle Selefon uygulaması, baskı renginde bir miktar değişikliğe neden olabilir.

Selefon çeşitleri nelerdir?

1. Parlak Selefon

-Kaplandığı yüzeyin parlak ve canlı durmasını sağlar.

-Ürünlerinizde parlak bitişli bir görüntü oluşmasını sağlar.

-Mükemmel şeffaflık ve parlaklık sağlar.

-Daha Dikkat çekici görüntü sağar bu özellik sebebiyle daha çok yaratıcı bir iş koluna sahip firmalar tarafından tercih edilir.

2. Mat Selefon

-Kaplandığı yüzeyin mat bitişli durmasını sağlar.

-Daha şık bir görüntü sağar bu özellik sebebiyle daha çok resmi, kurumsal ve kalıcı

bir iş koluna sahip firmalar tarafından tercih edilir.