Matbaacılık çağımızın önemli ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yenilikleri de takip etmeye ihtiyaç duyan bir sektörüdür. Matbaacılıkta genellikle kullanılan terimler vardır.
Bunları şöyle sıralayabiliriz;
Matbaa: Diğer anlamı, basım evi olan matbaa. Çeşitli teknikleri kullanarak, çeşitli materyallere baskı çalışmalarının yapılması ve, bu baskıların çoğaltılması denir.
Ajans: Firmaların daha başarılı olmaları için reklam, afiş, el ilanı ve diğer materyallerin tasarımını yapan ve baskıya ulaştıran kuruluşlardır. Yaptıkları çalışmalarla firmaların sektörde daha başarılı olmalarına etki eder.
Yayınevi: Matbaanın en önemli müşterileri arasında yer alır. Uzmanlık alanları için hazırlanan kitapların üretim ve dağıtım işlemlerini takip eden kuruluşlardır.
Cilt Evi: Birçok matbaanın kendisine ait cilt evi bulunur. Cilt evleri basımı bitmiş olan materyallerin kapak takılması, sesim, kırım, harman ve dikiş ve eserlerin yapıldığı yerdir.
Selefoncu: Matbaa sektöründe önemli bir yeri olan selefon kaplamalar,basılı materyallerin daha kaliteli olmasını sağlar. Baskısı tamamlanmış olan dergi, kitap ve broşürlerin dış etkenlerden etkilenmemesi için yapılacak olan kaplama malzemeleri ile kopyalayan kuruluşlardır.
Kağıt: Çağımızda matbaa terimleri nedir sorusuna verilecek olan ilk cevaplardan olan kağıtlar basılacak olan en temel materyallerdir. Ham maddesi selüloz olan kağıdın kalınlığı, pH değeri ve rengi baskı kalitesini etkileyen faktörler arasındadır.
Mürekkep: Pigment, inceltici ve çözücülerden oluşur. Kağıt üzerine aktarılacak olan baskıların aktarım işlemlerini yapmak için kullanılan materyaldir.
Tire: Her rengin ayrı ayrı basılma işlemine denir.
Tram: Renklerde ara tonlara ulaşılmasını sağlar. Gözle görülmeyen bir noktadan yapılan işlemlerdir.
Ofset baskı: Kauçuk yardımı ile yapılan ofset baskı işlemi de matbaada kullanılan terimler nelerdir sorusunda akla gelen ilk terimlerden biridir. Kitap, dergi ve broşür baskılarında kullanılan baskı teknolojisi ofset baskıdır.
Laminasyon: Selefon, vernik ve lak malzemeleri ile yapılabilir. Basılmış olan materyallerin dış etkenlerden etkilenmesini engellemek amacıyla yapılan kaplama işlemidir.
Kırım katlama: Çağımızda broşürlerde kullanılan kırım katlama işlemleri 2 veya 3 kırımlı broşür tasarımları için kullanılır.
Cilt: Basılmış olan kağıtların bir araya getirilmesi ile kapaklı ya da kapaksız olarak birleştirilmesi işlemine denir.