Yüzey kaplama işlemleridir. Yüzey kaplama işlemleri pek çok farklı malzeme kullanılarak, pek çok farklı şekilde yapılabilir. Kelime anlamı olarak yüzey koruyucu malzeme ile kağıdın yüzeyinin kaplanması anlamına gelir.Lamisyon uygulanan baskı ürünlerinde kalite ve dayanıklılık süresi artar. Yarı mat, mat veya parlak olarak uygulanabilecek olan yüzey kaplama malzemeleri isteğe bağlı olarak farklı şekillerde kullanılabilir. Baskısı alınmış olan materyallere uygulanacak olan yüzey kaplama malzemeleri, her zaman için kağıdın gerektirdiği kaplama malzemesi ile kaplanmalıdır. En çok kullanılan ve akla ilk gelen yüzey kaplama malzemesi olan laminasyon, parlak veya mat olarak uygulanabilen ve oldukça kaliteli olan bir yüzey kaplama malzemesidir. Laminasyon ayrıca koruyucu malzeme kullanılarak kağıt yüzeyinin kaplanması işlemidir. Yüzey kaplama malzemeleri vernik, selefon ve lak malzemeleridir. Yapılacak olan kaplama işlemine göre mat, yarı mat ya da parlak olarak uygulanacak olan kaplama malzemeleri ile daha kaliteli baskılar elde edilebilir. Başarılı olan yüzey kaplama çalışmaları ile uzun yıllar dayanabilecek olan baskılı materyaller aynı zamanda daha kaliteli bir görünüme ulaşır. Selefon: Mat ve parlak türleri bulunan selefon, poliüretan malzeme ile kağıdın yüzeyinin kaplanma işlemidir.
– Vernik: Ofset makinaları aracılığıyla kullanılan vernik yağ bazlı ve önemli bir koruyucudur. Selülozik ve sentetik vernik olmak üzere iki tip vernik çeşidi vardır.
– Dispersiyon lak: Vernikle kıyaslandığında çok daha parlak olmakla birlikte sürtünmeye karşı çok daha dayanıklı olan lak, ofset makinaları kullanılarak uygulanmaktadır. Su bazlı bir koruyucu olan bu maddenin kullanımı eskisi kadar popüler olmasa da, çok avantajlı yönleri sayesinde az da olsa kullanılmaya daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor.
– Termo lak: Blister lak olarak da ifade edilen termo lak, dispersiyon lak gibi su bazlı bir maddedir. Termo lak ısıyla yapışma özelliğine sahip olmasının yanında matbaacılık ve yüzey kaplama açısından önemlidir.
– U.V. lak: U.V. ışıkların tatbikiyle kullanılan U.V. lak, matlık ve parlaklığın daha yüksek olmasının istendiği durumlarda kullanılmaktadır. Bu uygulamayla diğerlerine oranla daha yüksek parlaklık ve matlık elde edilebilir. Sektörde önemli bir uygulamadır, oldukça pratik ve kullanışlıdır.
Laminasyon, ısı ve basınç yardımıyla birbirinden farklı yüzeylerin çeşitli baskılama ve yapıştırma yöntemleri ile bir araya getirilmesi ve tek bir katman halinde kullanılması işlemidir. Tekstilde, baskıda ve daha birçok sektörde laminasyon işlemi uygulanır. Bu uygulamayı kullanırken hangi ürünün laminasyon uygulanacağı ve laminasyon yöntemi ya da derecesi oldukça önemlidir.Laminasyon yöntemi kullanılırken görüntünün zarar görmemesinin yanında parlaklık kazanmasını sağlar. Burada kullanılan malzeme olarak selefon kullanılır. Fotoğrafta ya da yazıda kullanılan mürekkebin kalitesini ya da özelliğine göre soğuk ya da sıcak laminasyon makineleri kullanılarak görüntüye selefonun yapışması sağlanır.
Üretim sürecindeki ikinci adım laminasyondur. Bu aşamada İntermat solventli ve solventsiz laminasyon işlemini 350 mt/dk hızında yapabilen 5 laminasyon makinesi kullanılır. Süreç sırasında, istenilen ürün kombinasyonuna ulaşmak için, farklı hammadde katmanları birlikte lamine edilir. Acil olabilecek müşteri isteklerini karşılayabilmek için laminasyon makineleri 7/24 çalışabilmektedir. Bu süreçten sonra lamine edilmiş ürünler sabit nem ve yüksek ısılı kürlenme alanına gönderilirler. Kürlenme, ambalajın insan sağlığına zararsız hale getirilmesinde gerekli bir süreçtir. Bunlara ek olarak, laminasyon ve kürlenme süreçleri de hızlı ve hatasız üretim için mühendisler tarafından eş zamanlı olarak kontrol edilmektedir.
aminasyon, estetiği korumak veya geliştirmek için kağıt veya kart gibi bir malzemeye ince bir plastik tabakanın uygulandığı bir işlemdir. En yaygın yüzeyler ipek, mat ve parlaktır.
Ayrıca aşağıdaki laminasyon Çeşitleri de Mevcuttur
Holografik laminasyon
Laminatın yumuşak bir hissi olduğu Cellotouch
Bir mikro inci dokusu olan Cellolux
Geri dönüşümlü laminat olan Cellogreen
Neden Laminat?
Laminasyon kaplamaları kullanıcıya yırtılmaya karşı dayanıklı, daha dayanıklı ve suya dayanıklı olma gibi birçok avantaj sağlar. Lamine edilmiş malzemelere sahip olmaları, bunların daha fazla ele alınmasına ve kırılma, lekelenme ve güneş hasarı gibi günlük uygulamaların yıpranmasını ve yıpranmasını önler.
İpek laminasyon
İpek laminasyonu, geleneksel laminasyon ile aynı prensipleri takip eder ve daha sağlam, daha cazip ve daha esnek olmasını sağlamak için bir plastik tabakayla sıradan kağıdı kaplayarak gerçekleştirir. Bununla birlikte, ikisi arasındaki fark, kâğıt ile laminasyonun plastik kaplaması arasında oluşturulan bağın mukavemeti nedeniyle, ipek laminasyonun daha yumuşak bir dış yüzeye ve üstün bir kaliteye sahip olmasıdır.
Malzeme ne% 100 mat ne de parlaktır, ancak belirli ışıklarda ipekin yaptığıyla aynı şekilde yansır. Finiş ayrıca ürünün daha cazip olacağı ve pürüzsüz ve doğal bir görünüm kazandığı için “premium” bir seçenek olarak görüleceği anlamına geliyor.
İpek laminasyon yaygın olarak kartvizit, broşür ve kitap kapakları için kullanılır. Geniş bir ürün yelpazesine temiz bir görünüm veren uyarlanabilir bir kaplamadır.
Mat Laminasyon
Matt laminasyon, zarif ve sofistike bir yüzey sağlar, bu yüzden birçokları için ortak bir tercihtir. Diğer glosseslerle karşılaştırıldığında, mat bir laminat daha “doğal” bir görünümdür. Parlak laminasyonun aksine, mat laminasyon daha koyu renkler üzerinde daha düşük kontrast oluşturabileceği için daha yumuşak bir görünüm sağlayabilir.
Mat bir laminatın dokusu kadifemsidir, bu sayede çok sayıda kullanıcı için keyifli bir kullanım deneyimi sunar.
Parlak Laminasyon
Parlak laminatlar genellikle popüler bir seçimdir ve nedenini görmek zor değildir. Yazma ve resimler genellikle daha keskin ve daha keskin görünürken, aynı zamanda daha fazla zıtlığa sahiptir.
Parlak laminasyon da kir, toz ve parmak izlerini kolaylıkla ittiği için dayanıklı bir seçimdir. Laminatın kirle temas etmesi halinde, parlak ve parlak dokusu sayesinde kolayca temizlenebilir.